Norsk Forms priser

Prisvinnere 2012

Siren Elise Wilhelmsen og TYIN Tegnestue er tildelt årets priser til unge designere og arkitekter i Norge. Hedersprisen ble tildelt Grete Smedal og Jacob-prisen gikk til Peter Opsvik.

Under Norsk Forms prisfest onsdag kveld ble det delt ut fire priser innenfor design og arkitektur.

Norsk Forms pris til unge designere

Norsk Forms pris til unge designere gikk til den bergenske industridesigneren Siren Elise Wilhelmsen. Juryen begrunner valget med at hun ”forener nytte med kommunikasjon, og at arbeidene tilbyr en tankevekkende interaktivitet som belyser hverdagsfenomener og eksistensielle spørsmål på nye måter.”
Andre nominerte til prisen var Bendik Kaltenborn og Øyvind Grønlie.

Norsk Forms pris til unge arkitekter

Norsk Forms pris til unge arkitekter ble tildelt TYIN tegnestue. De er en unik arkitekturpraksis med et sterkt humanitært engasjement og karaktersterk arkitektur. Andreas G. Gjertsen og Yashar Hanstad etablerte kontoret i 2008, og ble umiddelbart kjent gjennom «Sommerfuglhusene», som de tegnet og bygget som masterstudenter i Thailand. Husene er en serie småhus som gir tak over hodet til 24 barn på et barnehjem i grenseområdet mellom Thailand og Burma. I årene siden har de etablert en rekke byggeprosjekter i Haiti, Uganda, Thailand og Burma.

Andre nominerte til prisen var Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen og Superunion Architects.

Hedersprisen og Jacob-prisen

Norsk Forms hederspris for 2012 ble tildelt interiørarkitekt Grete Smedal, som i en årrekke har vært en nestor innenfor faget fargedesign. Hennes viktigste bidrag er fargesettingen av Longyearbyen på Svalbard og oppbyggingen av fargeundervisningen ved Kunsthøgskolen i Bergen, hvor hun var 1. amanuensis fra 1986 til 2002, deretter professor til hun gikk av med pensjon.

Og som tidligere bekjentgjort, årets vinner av Jacob-prisen er møbeldesigneren Peter Opsvik. Han kvitterte for prisen med å dra fram saksofonen og spilte en Louis Armstrong-låt for et tettpakket publikum på DogA i Oslo.